jak Peregrine Fund pomáhá

ačkoli Peregrine Fund nepracuje přímo s Harrisovými jestřábi, naše úsilí ve vědeckém výzkumu, ochraně stanovišť, vzdělávání a rozvoji komunity pomáhá chránit dravce po celém světě. Dodáváme také literaturu výzkumným pracovníkům z naší knihovny avian research library, což pomáhá vědcům z celého světa shromažďovat a sdílet důležité informace o ochraně raptorů.

kde žijí

Harrisův jestřáb se nachází ve velké části Ameriky. Jeho severní hranice je jihozápadní Spojené státy, včetně částí Arizony, Nové Mexiko, a Kansas a jih-centrální Texas. Rozsah druhů pokračuje na jih odtud do Mexika, přes Střední Ameriku a do částí Jižní Ameriky.

navzdory své přítomnosti v některých zemích, které mají velké plochy tropického lesa, není jestřáb Harrisův obecně tropickým lesním druhem. Místo toho preferuje poušť, suché křoviny a savany, zemědělské půdy a dokonce bažinatou otevřenou zemi s rozptýlenými stromy a skvrnami lesů. Jeho pouštním domovem v Arizoně dominují Kaktusy saguaro a stromy palo verde a mesquite. Tento jestřáb se obvykle vyskytuje v nížinách a středních nadmořských výškách.

co dělají

dříve známý jako „jestřáb okřídlený“, „soumračný jestřáb“ a „Jednopásový Káně,“ Harrisův jestřáb je ohromující raptor s tmavým kaštanovým hřbetem a hrudníkem, který kontrastuje s jeho jasně rezavě zbarvenými stehny a křídly. Má široký, široký pruh na spodní části ocasu. Téměř nezaměnitelný, je vidět, jak sedí nízko ve stromech, keřích nebo občas i na zemi. Tento denní, nemigrační raptor lze také pozorovat poměrně často. Díky širokým křídlům a ocasu je ideálně přizpůsoben stoupajícímu nad pouštní oblohou svého domova.

na rozdíl od většiny druhů raptorů je jestřáb Harrisův extrémně společenský pták, a přestože je vidět sám nebo s jiným jestřábem, často visí v malých rodinných skupinách. Jak by rodina měla, loví společně, pomáhají hlídat dravce společně (a signalizují poplašné volání, pokud je někdo viděn), a dokonce spolupracují na výchově mladých. Někteří biologové si myslí, že jednotlivci používají své ocasy, konkrétně jasně bílý pás v ocasu, jako způsob komunikace s jinými Harrisovými jestřábi. Při lovu, nebo posazování, mohou pohybovat ocasem ze strany na stranu nebo šířit nebo zavírat ocasní peří, posílání tichých zpráv zbytku skupiny.

Harrisovi jestřábi jsou “ back stackers.“Pokud jste někdy viděli roztleskávačku s názvem „pyramida“, dostanete nápad. No, tak nějak. Unikátní pouze pro Harrisovy jestřáby, manévr zní přesně tak, jak to je – někdy stojí na zádech. Proč? Protože je to užitečné, když není mnoho míst, kde by ptáci mohli okounovat. Někdy až tři nebo čtyři ptáci budou naskládány úhledně, jeden na druhém, přičemž v krajině!

ti jedinci, kteří žijí v poušti, často používají kaktusy jako místo, navzdory špičatému povrchu kaktusů. Někteří biologové se domnívají, že tlusté nohy ptáka umožňují, aby se mezi všemi těmi trny ocitl, a jeho dlouhé nohy pomáhají udržet zbytek těla daleko od ostrých částí rostliny.

proč potřebují naši pomoc

Harrisův jestřáb není ohrožen příliš mnoha přírodními predátory. Mohou se stát kořistí sov velkých rohatých nebo příležitostných kojotů, a havrani se mohou pokusit ukrást vejce nebo mláďata z hnízd. Ale protože žijí v rodinných skupinách, mají mnoho očí, které hledají dravce, což pomáhá všem zůstat v bezpečí. Stále však existuje mnoho lidských hrozeb, kterým se tito jestřábi těžko vyhýbají, bez ohledu na to, kolik z nich hlídá.

Harrisovi jestřábi raději žijí v otevřené zemi a existují určité důkazy, které naznačují, že se stěhují do stanovišť, která se kvůli odlesňování otevřela. Přesto se to děje současně s tím, že jejich původní stanoviště jsou ztracena pro rozvoj. Harrisův jestřáb také čelí mnoha dalším hrozbám, kterým čelí ostatní draví ptáci, včetně otravy, kolize s vozidly, a usmrcení elektrickým proudem na elektrickém vedení. Tito krásní ptáci jsou bohužel občas zastřeleni i lidmi.

co jedí

členové rodiny Harrisových jestřábů si navzájem pomáhají sledovat dravce a dokonce se navzájem používají jako bidla, ale rodinná spolupráce tím nekončí. Harrisovi jestřábi často loví i v rodinných skupinách. Ačkoli jednotliví ptáci loví sami, zejména při pronásledování menší kořisti, rodina musí lovit společně, pokud chce sundat větší zvěř, jako jsou jackrabbits. K dosažení takového výkonu, Harrisův jestřáb se účastní úžasných skupinových loveckých exkurzí, kde celé rodinné skupiny spolupracují na vyplavení kořisti. Střídají se, jeden pták honí za cílem, pak další, pak další, dokud není kořist prostě příliš unavená na to, aby už běžela. Nebo někdy skupina obklopí úkryt své kořisti. Jeden jestřáb spláchne kořist, zatímco ostatní čekají, připraveni se vrhnout. Jakmile je lom chycen, ptáci se střídají krmení. Tento kooperativní lov pomáhá více jednotlivcům přežít, protože pomáhá zaručit každému ptákovi jídlo.

když není Skupinový lov, Harrisovi jestřábi se živí většinou malou kořistí. Jedí savce, jako jsou krysy, ale také berou ptáky, jako jsou holubi, hadi a ještěrky. Živí se také mršinami – zvířaty, která jsou již mrtvá. Tito zajímaví dravci mohou lovit z okouna nebo létáním po okrajích nebo otevřenou vegetací, buď se vrhnout na kořist z letu, nebo se snažit pronásledovat ptáky podobné způsobu, jakým by mohl lovit Severní Goshawk. Ačkoli tito ptáci jsou denní, raději loví velmi brzy nebo velmi pozdě v den. To dává smysl, vzhledem k tomu, že se často nacházejí ve velmi horkých oblastech. Raději loví během chladnějších částí dne. Ty bys to neudělal?

hnízdo, vejce a mladí

jako by Harrisovy Jestřábí rodiny nedělaly dost společně, někdy také hnízdí společně. Ačkoli jeden muž a jedna žena mohou a často vychovávají svá mláďata společně, některé jednotlivé rodiny se zabývají chováním, které vědci nazývají “ polyandry.“K tomu dochází, když jedna žena a obvykle dva muži spolupracují na výchově a péči o své mladé. V případě Harrisových jestřábů snad pět nebo šest ptáků pomůže vychovat mláďata jednoho páru. Tito extra ptáci jsou obvykle mladí ze stejného páru, který se vylíhl v předchozích letech.

ať už hnízdí jeden pár nebo rodinná skupina, Harrisovi jestřábi staví kompaktní hnízda na stromech, keřích, kaktusech a dokonce i na umělých strukturách. Samice obvykle položí 2-4 bílá vejce a vykonává většinu inkubačních povinností a sedí na vejcích po dobu 33-36 dnů.

po mladém poklopu začnou rychle růst, ale také je třeba je udržovat v chladu, zejména ti, kteří žijí v extrémním teple pouště. Žena někdy roztáhne křídla nad svým plodem, aby je zastínila před horkým sluncem.

mladí létají poprvé asi 6 týdnů po vylíhnutí, ale zůstanou blízko hnízda po dobu 3-4 měsíců nebo déle, než se rozptýlí. Ostatní jedinci budou po léta viset na území svých rodičů, účastní se skupinového lovu a pomáhají vychovávat své budoucí sourozence.

Harrisův jestřáb a Světové centrum pro dravé ptáky

vist do Světového centra Peregrine Fund pro dravé ptáky je odměněn zblízka pohledy na mnoho zajímavých a jedinečných dravců. Harrisův jestřáb je často jednou z hvězd naší venkovní letecké show. Každý rok na podzim, návštěvníci jsou léčeni při pohledu na sledování tohoto krásného ptáka stoupajícího nad davem, přistát na nedalekém sloupu, nebo tiše vystoupit na rukavici jeho trenéra. Přehlídky také dávají návštěvníkům možnost dozvědět se více o biologii druhu.