miten Muuttorahasto auttaa

vaikka Muuttorahasto ei toimi suoraan Harrisin haukkojen kanssa, ponnistelumme tieteellisessä tutkimuksessa, elinympäristöjen suojelussa, koulutuksessa ja yhdyskuntien kehittämisessä auttavat raptoreiden säilyttämisessä ympäri maailmaa. Toimitamme myös kirjallisuutta tutkijoille lintututkimuskirjastostamme, joka auttaa tutkijoita ympäri maailmaa keräämään ja jakamaan tärkeää tietoa Raptorin suojelusta.

missä ne elävät

Harrisinhaukkaa tavataan suuressa osassa Amerikkaa. Sen pohjoisraja on Yhdysvaltojen lounaisosassa, mukaan lukien osia Arizonasta, New Mexicosta ja Kansasista sekä etelä-ja Keski-Texasista. Lajin levinneisyysalue jatkuu sieltä etelään Meksikoon, läpi Keski-Amerikan ja osiin Etelä-Amerikkaa.

harrisinhaukka ei yleensä ole trooppisten metsien laji, vaikka sitä esiintyy joissakin maissa, joissa on laajoja alueita trooppista metsää. Sen sijaan se suosii autiomaita, kuivia pensaikkoja ja savanneja, viljelysmaita ja jopa soisia avomaita, joissa on hajanaisia puita ja metsälaikkuja. Sen aavikkokotia Arizonassa hallitsevat saguaro-Kaktukset sekä palo verde-ja mesquitepuut. Tätä haukkaa tavataan yleensä alavilla mailla ja keskikorkeilla alueilla.

What they do

the Harris ’ s Hawk is a stunning raptor and ”Dusky Hawk” and ”One-banded Buckard”, the Harris ’ s Hawk is a stunning raptor with a dark chestnut back and coast that contrast with its bright rusty-coloured reads and wing lack. Pyrstön tyvessä on leveä, leveä raita. Sen voi melkein erehtymättä nähdä istuvan matalalla puissa, pensaissa tai toisinaan jopa maassa. Tämän päiväpeitteisen, ei-muuttavan Raptorin voi myös nähdä liitelevän melko usein. Sen leveiden siipien ja pyrstön ansiosta se on ihanteellisesti sopeutunut liitämään kotinsa aavikkotaivaan yllä.

useimmista raptorilajeista poiketen Harrisinhaukka on äärimmäisen sosiaalinen lintu, ja vaikka sen voi nähdä yksin tai toisen haukan kanssa, se oleskelee usein pienissä perheryhmissä. Kuten perheen kuuluukin, ne metsästävät yhdessä, auttavat pitämään silmällä petoeläimiä yhdessä (ja antavat hälytyksen, jos sellainen nähdään) ja jopa työskentelevät yhdessä auttaakseen poikasten kasvattamisessa. Jotkut biologit ajattelevat, että yksilöt käyttävät pyrstöään, erityisesti pyrstönsä kirkkaan valkoista nauhaa, kommunikoidakseen muiden Harrisin haukkojen kanssa. Metsästäessään tai ahertaessaan ne saattavat siirtää pyrstöään puolelta toiselle tai levittää tai sulkea pyrstösulkansa lähettäen hiljaisia viestejä muulle ryhmälle.

Harris ’s Hawks are” back stackers.”Jos olet joskus nähnyt cheerleading-tempauksen nimeltä” pyramidi”, saat idean. Tavallaan. Ainutlaatuinen vain Harrisin Hawks, manööveri kuulostaa täsmälleen mitä se on – ne joskus seistä toistensa selässä. Miksi? Se on kätevä, kun linnuille ei ole montaa paikkaa. Joskus jopa kolme tai neljä lintua pinotaan siististi, yksi päällekkäin ja otetaan maisemia!

aavikolla elävät yksilöt käyttävät kaktuksia usein ahvenpaikkana kaktusten piikikkäästä pinnasta huolimatta. Jotkut biologit uskovat, että linnun paksunahkaisten jalkojen ansiosta se voi istua kaikkien noiden piikkien seassa, ja pitkät jalat auttavat pitämään sen muun ruumiin kaukana kasvin terävistä osista.

Why they need our help

the Harris ’ s Hawk is not threated by too many natural predators. Ne saattavat joutua Isosarvipöllöjen tai satunnaisten kojoottien saaliiksi, ja korpit saattavat yrittää varastaa munia tai poikasia pesistä. Mutta koska ne elävät perheryhmissä, niillä on monta silmää, jotka etsivät saalistajia, mikä auttaa kaikkia pysymään turvassa. On kuitenkin vielä monia ihmisuhkia, joita näiden haukkojen on vaikea välttää, vaikka kuinka vartioisi.

Harrisinhaukat elävät mieluiten avoimella maalla, ja on jonkin verran näyttöä siitä, että ne siirtyvät metsäkadon vuoksi avoimiksi muuttuneisiin elinympäristöihin. Tämä tapahtuu kuitenkin samaan aikaan, kun niiden luontaiset elinympäristöt ovat häviämässä kehitykseltä. Harrisinhaukka kohtaa myös monia muita uhkia, joita muut petolinnut kohtaavat, kuten myrkytyksiä, törmäyksiä ajoneuvoihin ja sähköiskuja sähkölinjoille. Valitettavasti myös ihmiset ampuvat ja tappavat toisinaan näitä kauniita lintuja.

mitä ne syövät

Harrisin Haukkaperheen jäsenet auttavat toisiaan tarkkailemaan petoeläimiä ja käyttävät toisiaan jopa ahvenina, mutta perheen yhteistyö ei lopu tähän. Harrisinhaukat saalistavat usein myös perheryhmissä. Vaikka yksittäiset linnut metsästävät yksin, varsinkin kun ne jahtaavat pienempää saalista, perheen on metsästettävä yhdessä, jos se haluaa kaataa suuremman riistan, kuten jäniseläimet. Saavuttaakseen tällaisen uroteon Harrisin haukka osallistuu hämmästyttäviin ryhmämetsästysretkiin, joissa kokonaiset perheryhmät työskentelevät yhdessä saadakseen saaliin esiin. Vuorotellen yksi lintu jahtaa kohdetta, sitten toinen, sitten toinen, kunnes saalis on yksinkertaisesti liian väsynyt juoksemaan enää. Tai joskus ryhmä piirittää saaliinsa piilopaikan. Yksi haukka huuhtoo saaliin ulos muiden odottaessa valmiina hyökkäämään. Saaliin pyydystämisen jälkeen linnut ruokailevat vuorotellen. Tämä yhteistoiminnallinen metsästys auttaa useampia yksilöitä selviytymään, koska se auttaa takaamaan jokaiselle linnulle aterian.

kun Harrisinhaukat eivät metsästä ryhmänä, ne syövät enimmäkseen pieniä saaliita. Ne syövät nisäkkäitä, kuten rottia, mutta ottavat myös lintuja, kuten kyyhkyjä, sekä käärmeitä ja liskoja. Ne syövät myös haaskaeläimiä, jotka ovat jo kuolleita. Nämä mielenkiintoiset raptorit voivat saalistaa ahvenelta tai lentämällä reunoja pitkin tai avoimen kasvillisuuden läpi, joko syöksyen saaliin kimppuun lennosta tai syöksyen lintujen perään samalla tavalla kuin pohjoinen Kanahaukka voisi metsästää. Vaikka nämä linnut ovat päiväpetolintuja, ne metsästävät mieluiten hyvin aikaisin tai hyvin myöhään. Tämä on järkevää, kun otetaan huomioon, että niitä löytyy usein hyvin kuumilta alueilta. Ne metsästävät mieluiten päivän viileimpinä hetkinä. Etkö sinä?

pesä, munat ja poikaset

ikään kuin Harrisin Haukkaperhoset eivät tekisi tarpeeksi yhdessä, ne myös joskus pesivät yhdessä. Vaikka naimaton uros ja naimaton naaras voivat ja usein kasvattavat poikasensa yhdessä, jotkin yksittäiset perheet harjoittavat käyttäytymistä, jota tiedemiehet kutsuvat ”polyandryksi”.”Tämä tapahtuu, kun yksi naaras ja tavallisesti kaksi koirasta työskentelevät yhdessä kasvattaakseen ja hoitaakseen poikasiaan. Harrisin haukkojen tapauksessa ehkä viisi tai kuusi lintua auttavat yhden parin poikasten kasvattamisessa. Nämä ylimääräiset linnut ovat yleensä saman parin poikasia, jotka kuoriutuivat aiempina vuosina.

tapahtuipa pesintä yhden parin tai perheryhmän voimin, Harrisinhaukat rakentavat pienikokoisia tikkupesiä puihin, pensaisiin, kaktuksiin ja jopa ihmisen rakentamiin rakennelmiin. Naaras munii tavallisesti 2-4 valkoista munaa, ja se hoitaa valtaosan haudontatehtävistä istuen muniensa päällä 33-36 päivää.

poikaset alkavat kuoriutumisen jälkeen kasvaa nopeasti, mutta ne on myös pidettävä viileinä, erityisesti aavikon äärimmäisessä kuumuudessa elävät. Naaras levittää joskus siipensä poikueensa ylle varjostaakseen niitä kuumalta auringolta.

poikaset lentävät ensimmäisen kerran noin 6 viikkoa kuoriutumisen jälkeen, mutta ne pysyttelevät pesän lähellä vähintään 3-4 kuukautta ennen hajaantumistaan. Toiset yksilöt roikkuvat vanhempiensa reviirillä vuosia, osallistuvat ryhmämetsästykseen ja auttavat kasvattamaan tulevia sisaruksiaan.

Harris ’s Hawk and the World Center for Birds of Prey

a vist to the Peregrine Fund’ s World Center for Birds of Prey palkitaan lähikuvilla monista kiinnostavista ja ainutlaatuisista raptoreista. Harrisinhaukka on usein yksi ulkoilmalentonäytöksemme tähdistä. Joka vuosi syksyllä vierailijat saavat nähdä, kuinka tämä kaunis lintu liitää väkijoukon yllä, laskeutuu läheiselle pylväälle tai laskeutuu pehmeästi kouluttajansa hansikkaalle. Näyttelyissä kävijät pääsevät myös tutustumaan lajin biologiaan.